20 czerwca, 2013

Rurki z kremem

Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości) 

Ciasto:
0,5 kg mąki przennej
25 dag masła
25 dag śmietany 18%









Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię.

















Wyjąć po około godzinie, podsypać mąką i rozwałkować, ale bardzo cienko na grubość ok 1mm.
Pokroić w długie paski  na szerokość ok 1,5 cm.


Formy na rurki posmarować masłem, nawijać na nie paski ciasta, zaczynając do części węższej do szerszej. Następnie rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy około 15 minut w temp. 220°C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić i nabić kremem.



Krem:
4 żółtka
2 szklanki cukru
4 cukry waniliowe
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
2 kostki masła

Żółtka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko i ugotować budyń. Poczekać aż ostygnie. Masło zmiksować (nie powinno być prosto z lodówki) i powoli dodawać zimny budyń.
I w ten oto sposób mam krem, którym możemy nabić rurki, smacznego! :)


Ps. rurki możemy ozdobić na wiele sposobów, Ja wybrałam polewę czekoladowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz